24 Mart 2018 Cumartesi

VRRP

  Vrrp birden çok yönlendiricinin tek bir yönlendirici gibi davranmasına imkan veren bir yönlendirici yedekliliği protokolüdür. IEEE standartlarına uygundur. Vrrp, bir yönlendiricinin durumu hakkında bilgi verir, bu yönlendirici tarafından işlenen ve değiştirilen rotalar hakkında bilgi vermez.

 Vrrp bir Ip alt ağında otomatik varsayılan ağ geçidi seçimleri aracılığıyla yönlendirme yollarının güvenilirliğini ve kullanılabilirliğini arttırır. Bunu ana ve yedek yönlendiriciler grubu oluşturarak yapar. Varsayılan ağ geçidi fiziksel yönlendirici yerine sanal yönlendiriciye atanır.
Vrrp'de seçilen bir yönlendirici sanal IP adresine gelen istekleri işler. Bu yönlendiriciye ana yönlendirici (master) denir. Bir vrrp grubunda birden fazla ana yönlendirici ve yedek yönlendirici bulunabilir. Yerel ağdaki cihazlar varsayılan olarak sanal yönlendirici grubunun Ip adresini kullanır.

Vrrp avantajlarından bir kaçı; yük paylaşımı ( Birden çok yönlendirici üzerinden trafik iletilir. ), aktif yönlendirici düşerse yedek ayağa kalkar ve aktif yönlendirici geri gelirse yedek yönlendirici yeniden yedek yönlendirici olur.


Hsrp yedekleme protokülü de vardır. Bu protokol cisco'ya özel bir protokoldür

Bir sanal yönlendirici grubu oluşturalım.

R1:
interface  Ethernet1/0
ip address 10.10.10.1 255.255.255.0
vrrp 1 ip 10.10.10.254
vrrp 1 priority 254

R2:
interface  Ethernet1/0
ip address 10.10.10.2 255.255.255.0
vrrp 1 ip 10.10.10.254
vrrp 1 priority 250


    Yukarıdaki topolojide 2 yönlendiriciden oluşturulmuş bir sanal yönlendirici grubu bulunmaktadır. İki routerımız için gerekli konfigürasyonları gerçekleştirdik. Bu iki yönlendirici Ana ve yedek olacaklarını kendi aralarında, priority değeri belirlediğimiz için bu değerlere bakarak seçecekler. Öncelik numarası (priority number) en yüksek olan R1 ana yönlendirici olarak gözükmektedir. Öncelik numarası varsayılan olarak 100’dür. Bir yönlendiriciye elle 1-254 arası öncelik numarası verilebilir.

   VRRP'nin özelliklerinden biri de bir yönlendiriciye hangi öncelik numarası verilirse verilsin eğer yönlendiricinin IP adresi sanal yönlendirici grubunun IP adresi ise o yönlendiricinin öncelik numarası otomatik olarak 255 olur ve ana yönlendirici olur

VRRP komutları oturduktan ve iki router birbirini gördükten sonra “show vrrp” komutu ile durumlarını teyit edebilirsiniz.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder