17 Temmuz 2016 Pazar

Kibana Dashboards Kullanımı ve Görselleştirme

Kibana Arayüz

Kibana arayüzü dört ana bölüme ayrılır:
  • Discover
  • Visualize
  • Dashboard
  • Settings

 Kibana Discover

  İlk Kibana bağlandığınızda, Discover sayfası alınacaktır. Varsayılan olarak, bu sayfa ELK Stack'nın en son alınan logların tümünü gösterecektir. Burada, filtreleme ve belirli log iletileri bulunur.

 Search Bar:  Doğrudan ana navigasyon menüsü altında uzmanlık alanları veya tüm mesajları aramak için bu kullabılır.

 Time Filter:  Üst-Sağ (saat simgesi). Çeşitli mutlak zaman aralıkları dayalı logları filtrelemek için kullanılır. En son ne zamandan başlayarak logların gösterilmesini ayarlayabiliriz.

 Field Selector: Solda, Search bar altında. Seçilmiş alan değişikliklerinin log görünüm menüsü görüntüler.

 Date Histogram: Arama çubuğunun altındaki grafik bar.  Varsayılan olarak, bu arama ve zaman filtre tarafından eşleşen tüm logların sayımı, zamana karşı (x-ekseni), göstermektedir. Zaman filtresini daraltmak için cubukları tıklayın ya da tıklayıp sürükleyin.

 Log View: Sağ altta. Bireysel log iletileri bakmak ve alanlarına göre filtrelenmiş log verilerini görüntülemek için kullanılır.

 Search Bar da yaptığınız aramaların sonuçlarının varsayılan olarak "Son 15 dakika" ile sınırlı olduğunu unutmayın. Eğer herhangi bir sonuç almıyorsanız, belirtilen süre içinde oluşturulan arama sorgusu neticesinde log var mı emin olun.

  
Arama Sözdizimi Kuralları 


  Arama log iletileri belirli bir alt kümesini seçmek için kolay ve güçlü bir yol sağlar. Arama sözdizimi oldukça kendini açıklayıcı ve bağlaçlar, joker, ve saha filtreleme sağlar. Örneğin, Google Chrome kullanıcıları tarafından oluşturulan Nginx erişim logları bulmak istiyorsanız, type: "nginx-erişim" AND agent: "crome" yazarak arama yapabilirsiniz.
  Arama yaptıktan sonra Save düğmesine basıp kaydedebilirsiniz. Kaydedilen aramalar Load Saved Search simgesini tıklayarak istediğiniz zaman açabilir ve görselleştirme oluştururken onlar kullanılabilir.



 
Kibana Visualize

 Kibana Visualize sayfası kendi özel görselleştirmelerinizi görebilceğiniz, oluşturabilceğiniz, değiştirebilceğiniz sayfadır. Dikey bar ve ve Veri tabloları (bir harita üzerinde veri görüntülemek için) Çini haritalara Pie çizelgeleri arasında değişen görsel birkaç farklı türleri vardır. Görsel öğeler de Kibana örneğine erişimi olan diğer kullanıcılarla paylaşılabilir. Bu Kibana görselleştirme ilk kez kullanacak iseniz, ilerlemeden önce alan listesini yeniden yüklemeniz gerekir. Bunu yapmak için Kibana Settings bölümünde, Reload Field Data alt bölümünde kaplıdır.

Dikey Bar Grafik Oluşturma

 Öncelikle bir görselleştirme oluşturmak için  Visualize menu öğesini tıklayın. İstediğiniz görselleştirme hangi tip karar verin ve onu seçin. Bir dikey çubuk grafik yaratacaktır, bu iyi bir başlangıç noktasıdır. Şimdi bir arama kaynağını seçmeniz gerekir ya da yeni bir arama oluşturmak veya kaydedilmiş bir aramayı kullanabilirsiniz.
  
 İlk başta, önizleme grafiği, sağ tarafta, (arama loglarının bulunduğunu varsayarsak) bir katı bar olacaktır çünkü "Count" için sadece bir Y-ekseni oluşur. Yani, sadece belirtilen arama sorgusu ile bulunan logların sayısını gösteriyor. 

 Görselleştirmeyi daha kullanışlı hale getirmek için buckets ekleyin. İlk olarak, bir X ekseni bucket ekleyin, sonra Add Sub Aggregation menüsünü tıklayın ve "Date Histogram" seçeneğini seçin. Eğer Apply düğmesini tıklarsanız, tek çubuk X ekseni boyunca çeşitli barlar bölünür. Şimdi Count zaman aralıklarında bölünmüş çoklu bar olarak görüntülenir. 

 Grafik biraz daha ilginç hale getirmek için isterseniz, Add Sub Aggregation  düğmesine tıklayabilirsiniz.  Split Bars bucket türünü seçin. Daha sonra Sub Aggregation drop-down menu  tıklayın ve "Significant Terms" seçeneğini seçin. Sonra Field drop-down menu seçip yapıp boyutunu girdikten sonra Apply düğmesine basın ve yeni grafik oluşsun. Görselleştirmeyi kaydetmek için hazır olduğunuzda üste Save Visualize düğmesini tıklıyoruz, isim girip Save düğmesine basıyoruz.

 Biz bir dashboard nasıl oluşturulacağını bölüme devam etmeden önce, en az bir tane daha görselleştirme oluşturmanız gerekir. Deneyin ve çeşitli görselleştirme türlerini keşfedin. 


Kibana Dashboard 

Kibana Dashboard sayfası kendi özel panoları görebileceğiniz, oluşturabileceğiniz, değiştirebileceğiniz sayfadır. Bir pano ile, bir arama sorgusu sağlayarak veya görselleştirme elemanları tıklayarak filtreleri seçerek, tek bir sayfa üzerine birden fazla görselleştirme birleştirebilirsiniz. Loglarda bir bakış elde etmek istediğinizde, çeşitli loglar arasında bağlantı kurmak istediğinizde panolar yararlıdır.

Dashboard Oluşturma

 Öncelikle bir pano oluşturmak için  Dashboard menu öğesini tıklayın.
Daha önce bir pano oluşturmadıysanız, çoğunlukla boş bir sayfa göreceksiniz. "Başlamak için hazır mısınız?" diyor. Eğer bu ekranı görmezseniz, oraya (arama çubuğunun sağında) New Dashboard simgesine basın. Ekrana çıkan visualize filtrelerinden seçim yapabilirsiniz.


Dashboard Kullanımı

Dashboard arama sorgusu girildiğinde daha fazla filtreleme yapar, zaman filtresini değiştirir ya da görselleştirme içindeki unsurları tıklayarak daha fazla filtre edilir. Histograma belirli bir renk segmenti tıklarsanız filtreleme sağlayacaktır.



Kibana Settings

Kibana Ayarları sayfası varsayılan değerler veya dizin desen gibi çeşitli şeyleri değiştirmenizi sağlar.

Reload Field Data 

 Yeni bir logstash verisi ekleme istediğinizde, eğer filtrelemeye yeni bir log türü ekleyecekseniz, yeni reload field listesine ihtiyacınız vardır. 


Edit Save Objects

Nesneler bölümü, düzenlemek, görüntülemek ve kaydedilmiş panoları, aramalar ve görselerden herhangi birini silmenize olanak verir.


1 yorum: